Ekologiska ägg – en giftcocktail från havet

02 apr, 2024

En ny granskning visar att ekologiska ägg innehåller höga halter av flera gifter och kan innebära en risk för små barn. Men produktion av konventionella ägg riskerar att öka mängden gifter i miljön på sikt.

– Vi måste dra i bromsen (för PFAS). Helst i förrgår, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Arkivbild

Råd & Rön testade nyligen hur mycket gifter i form av dioxiner, PCB och högfluorerande ämnen, PFAS, svenska ägg innehöll. Ägg från 20 leverantörer, varav nio ekologiskt producerade, testades. De ekologiska äggen visade sig innehålla högre halter av kemikalier än konventionella ägg. Bland annat var dioxinhalterna runt 100 gånger högre i ekoäggen.

– Det beror troligtvis på fiskmjölet som de ekologiska hönorna äter, säger Petra Bergkvist.

Fiskmjöl – miljögifter på köpet

En värphöna inom den industriella äggproduktionen lägger omkring 300 ägg om året. För att inte riskera hönornas hälsa berikas deras huvudfoder gjort av spannmål, med proteinfoder och aminosyran metionin. Ekologiska hönor tillåts däremot inte äta foder som framställts på konstgjord väg och får därför fiskmjöl i stället.

– Fisk är bra på att suga åt sig miljögifter, så att det finns mer PFAS i ekoäggen var inte helt oväntat men tråkigt, säger Lisa Schneider, ekologisk äggproducent och fjäderfärådgivare via branschorganisationen Svenska ägg.

Foderfiske underminerar hållbarhet

Ekologisk livsmedelsproduktion främjar biologisk mångfald genom att bland annat utesluta kemiska bekämpningsmedel. Fiskmjöl som foder till ekologiska hönor riskerar att få motsatt effekt eftersom köpare av ekologiska ägg blir passiva fiskkonsumenter från ohållbara källor.

– Foderfisket driver efterfrågan så att fiskbestånden just nu inte nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Mats Svensson, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

EU beslutar om framtiden

För att minska gifterna i ägg behöver EU-reglerna för hur ekologiska livsmedel ska produceras ses över, menar Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska ägg.

– Det bästa vore att regelverket för ekologisk produktion tillåter att rena aminosyror tillsätts till fodret. Då slipper vi oroa oss för miljögifter och utfiskning, säger hon.

Konventionella ägg riskerar att öka PFAS på lång sikt

Men att byta till konventionella ägg riskerar att öka utsläppen av PFAS till miljön på lång sikt. PFAS finns i flera godkända bekämpningsmedel som används vid konventionell odling av spannmål som ingår i hönsfoder. I ekologisk odling är det inte tillåtet att använda naturfrämmande bekämpningsmedel.

– Förbudet måste ske närmare utsläpparen. Det går inte att lagstifta bort ämnen som redan finns i miljön, säger Petra Bergkvist.

Råd & Röns rekommendation att små barn inte bör äta fler än tre ägg i veckan är baserade på äggen med högst halt av gifter. Om man i stället räknar på genomsnittet av gifter gäller 7–8 ägg per vecka innan barn som väger tio kilo når halter som EU bedömt kan påverka hälsan på lång sikt. Alla gifterna i äggen var under EU:s gränsvärden för konsumtion.

– Man får inte göra en höna av en fjäder, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Dela på